Badem Fidan Dikim Tekniği
· Meyve bahçesi uzun ömürlü bir tesistir. Ne kadar
planlı, projeli olursa, o kadar rantabıl
olur.
· Öncelikle dikilecek bahçe yerine uygun tür ve çeşit
seçilmeli, bu tür ve çeşidin adını taşıdığına (ismine doğru) emin olunan sertifikalı
fidan alınmalıdır.
· Badem bahçelerinin tesis şekli bahçenin kurulacağı
yerin ekolojik koşullarına göre değişir. Bu konuda uzmanlardan destek alınmalıdır.
· Fidanlar yapraklarını döktükten sonra, ilkbaharda
dallarına su yürüyünceye kadar olan zaman içinde, kar ve don olmayan günlerde
dikilebilirler.
· Kışları ılık geçen yerlerde sonbaharda, kışları
soğuk ve sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikim yapılması uygundur.
· Fidan çukurlarını mümkün olduğunca önceden açıp,
birkaç hafta bekletmeliyiz. Böylece çukurun içi güneş ve yağmurların etkisiyle
tavlanır, kabarır ve havalanmış olur
· Badem çıplak köklü üretildiğinde saçak kök yapma
eğilimi azdır. Bu nedenle çıplak köklü fidan ile bahçe kurulduğunda arazide
fidan kaybı yüksel olduğundan tüplü fidan dikimi önerilmektedir.
· Bademlerde kendiyle ve karşılıklı uyuşmazlık
görüldüğünden badem bahçeleri en az iki çeşitle kurulur. Bahçe, ekonomik önemi
olan çeşitten iki sıra, tozlayıcı çeşitten bir sıra şeklinde dikilebildiği
gibi, ekonomik önemi olan ve birbiriyle uyuşan, 8-10 fidana bir dölleyici
hesabıyla dikim yapılabilir. Dikim aralıkları çeşitlere, ekolojik koşullara ve
uygulanacak bakım koşullarına bağlı olarak değişir. Bu aralıklar, 3x3 m, 3x6 m,
5x5m veya 6x6 m olabilir.
· Meyve fidanları dikimden hemen önce mutlaka dikim
budamasına tabi tutulmalıdır.
· Dikim budamasında amaç fidanların söküm esnasında
zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri
üzerine binen kök ayıklamaktır. Ayrıca fidanın tacı ile kök arasındaki dengeyi
korumak için, taç kısmındaki fazla dallarda kesilir
· Bademlerde tacı sınırlandırmak için Fidanların,
ortalama aşı yeri üstünden 80 cm tepede bir göz üzerinden kesilir. Bu şekilde
dalların uçlarında bulunan ve daha erken uyanan gözler uzaklaştırılarak,
fidanın uyanması geciktirilir ve buda fidanın tutmasını kolaylaştırır. Yan
dallar da 10 cm dışa bakan bir göz üzerinden kesilir. Dikim budaması yapılan
fidanlar hemen yerlerine dikilmelidir.
· Dikim kesinlikle derin yapılmamalı, fidanın aşı
noktası her durumda toprak yüzeyinden, en az 5-10 cm yukarıda kalmalıdır. Aşı
noktası toprağa gömülen fidanların kuruyacağı unutulmamalıdır
· Fidanın aşı yönü hakim rüzgar yönüne denk
getirilir, dik duracak şekilde bir elle tutulur, kökler toprakla kapatılır ve
çukur doldurulur. Aşılanmış dalı güneye denk getirin, böylece asıl aşı yeri bu
dalın kuzeyinde kalır ve güneş yanığından korunmuş olur. Çukurun yarısı
dolduğunda ve tam dolduğunda toprak ayakta iyice bastırılır. Bölgede şiddetli
rüzgar varsa fidanın dibine herek dikilir ve fidan bu hereğe 8 şeklinde, plastik
dal bağlama ipiyle bağlanır. Kök bölgesindeki boşlukların kapanması ve fidanı
köklerinin toprakla iyice kaynaşması için bol miktarda can suyu verilir. Can
suyu sonrasında meydana gelecek çökme ve kenardaki çatlamalar için hafif bir
topraklama yapılır.
· Yeni badem bahçe tesisinde dikim esnasında fidan
başına 50-100 cc HÜMİK ASİT en az 5 katı sulandırılarak veya can suyu ile
birlikte verilmelidir.
· Dikimden önce fidanların kök kanserine (Agrobacterium tumefaciens) karşı
koruyucu bir önlem olarak ülkemizde de piyasaya sürülen Nogall gibi bazı
biyolojik bakterisitlerle muamele edilmesi önerilmektedir. ilkbaharda fidanlar uyanmadan
önce ilk şekil terbiyesi yapılmalıdır.
· Yeni badem bahçelerinde iyi bir meyve tutumu için
mutlaka arı faaliyeti önem kazanır. Bu nedenle her 5 dekara 1 arı kovanı
konulmalıdır.
· Dikimden 15–20 yıl sonra gençleştirme budaması
yapılmalıdır.
İyi Bir Badem Fidanında Aranan Özellikler
· İyi Bir fidan; her şeyden önce sertifika
belgesine sahip olmalıdır.
· Hastalıklardan ve zararlılardan ari olmalıdır
· Fidanın üzerinde yara, kırık, derin çizik, soyuk v.s
olmamalıdır.
· Aşılı olmalıdır.
· Aşı yeri kapanmış olmalı, İsmine doğru olmalıdır
(hangi çeşitle aşılı olduğu bilinmeli)
· Gövde düzgün ve pişkin, gözler iyi teşekkül etmiş
olmalıdır.
· Kök sistemi güçlü olmalı (bol saçak köklü
olmalı)
· Fidanın anaç kısmı 1-2 yaşlı olmalı.
· Çeşit ve anaç gereken boyda ve
kalınlıkta olmalı (çok kalın çok boylu bir fidan iyi bir fidan demek değildir).
Badem Anaçları
1. Acı badem çöğürleri:
Kıraç
şartlara çok iyi uyum gösterir,
Kapnodise
dayanıklıdır ve
Fidanlıklarda
kemiricilerden az zarar görür.
Badem
anacı kök ur metodu, kök kanseri ve Armillariaya karşı hassastır.
2. Badem X Şeftali veya Şeftali x Badem
Melez Çöğürleri:
Genel olarak değişik toprak
şartlarına uyabilmektedirler.
Vegatatif çoğaltmaya uygun GF 557,GF
677 kullanılmaktadır.
Çok kuvvetlidirler ve kök sistemleri
iyi tutunur.
GF 677 Anacı: Hibrit
anaçlardan, badem X şeftali melezi olan GF677, badem için en uygun anaçların
başında gelir. Ağacı kuvvetli büyütür, fakat erken meyveye yatırır. Bol verimli
ağaçlar oluşturur. GF 677 kireçli topraklara dayanıklı, hızlı büyüyen kuvvetli,
kök ur nematoduna dayanıklı, toprağa bağlanması iyi olan bir anaçtır. GF 677
anacı taban suyu yüksek, drenajı iyi olmayan topraklarda kök boğulması
nedeniyle tavsiye edilmemektedir.
GxN Anacı: Myrobalan
x P.Persica x P. Dulce türlerinin melezlenmesi ile elde edilmiş olup 3 önemli
GN anacı ticari olarak üretilmektedir. En önemli GN anaçları; GN 15 (Garnem); GN 22 (Felinem) ve GN 9
anaçlarıdır.
Garnem anacı en yaygın kullanılan GN anacıdır. GN anaçları ise erik geni
taşıdığı için ağır topraklara da uyum sağlamaktadır.
3. Erik Anaçları:
Su tutan ve kök çürüklüğü ile bulaşık
topraklarda kullanılırlar.
Genellikle erik anaçları bademle iyi
uyuşmaz, verim ve kalite düşük olur.
4. Şeftali anaçları:
·
Bu
anaç bademe ancak, yağışların uygun olduğu veya sulanan yerlerdeki aluviyal
veya kumlu tınlı topraklarda kullanılabilir
·
Nematodlu
topraklarda Nemaguard kullanılması uygun olur. Ancak, çoğunlukla şeftali anacı ile
bademin uyuşması iyi değildir ve aşı noktası üzerinde şişkinlik olur.
5.
Zerdali anacı:
·
Zerdali,
bademin yetiştiği yerlere uygun topraklarda yetişir ve nematodlara
dayanıklıdır.
·
Bu
anaç üzerinde bademler, önce iyi büyürse de sonradan kalemle anaç arasında uyuşmazlık problemi ortaya çıkar.
·
Bu
bahçe Rootback 20 anacına aşılı Ferragnes ve tozlayıcı olarak ta Ferraduel
çeşidi 4 x 1 m mesafede dikilmiştir. İlk öncü meyveleri 2016 yılında
görülecektir. Ticari olarak hasat 2017 yılında yapılacaktır. Tahmini olarak
dekara 40 – 50 kg iç badem almayı planlıyoruz. Tam verime 5 -6 yaşından
itibaren başlamaya ve dekardan 250 – 300 kg iç badem almayı tahmin ediyoruz.
6. Rootback
20 anacı:
·
Rootback
20 anacı bodur özellikte bir anaçtır. Üzerine aşı yapılarak bodur fidanlar yetiştirilebilir.
·
Bodur
fidanlarla birlikte 4x1 dikim aralığında bahçe tesisi yapılabilir.
Bademler acı ve tatlı badem olarak iki guruba
ayrılır. Acı bademler siyanidrik asit içerdiklerinden zehirlidir ve yenilmesi
sakıncalıdır. Acı bademler badem yağı çıkarmak için kullanılır. Tatlı
bademlerde acılığı veren siyanidrik asit ya hiç yoktur veya çok az bulunur
Tatlı bademler kabuğun kırılma durumuna göre dört gruba ayrılır:
El bademleri: Çok ince kabukludurlar. Randımanı oranı yaklaşık %
70 civarındadır.
Diş bademleri: Kabukları dişle kolaylıkla kırılabilmektedir.
Randıman oranı % 50’dir.
Sert kabuklu bademler: Dişle çok zor kırılır.
Randımanı % 40’a kadar varabilir.
Taş bademleri: Kabukları çok kalın olduğundan iç randımanı
düşüktür (%18-30).
El ve diş bademleri ince kabuklu olduğundan kuş zararı olabilmektedir. Bunların
kabuklu olarak saklanması sırasında iç bademlerin de böcek ve hastalık zararı
görülebilir.