Hobi & Balkon Bahçeciliği


Günümüzde şehirlerde yaşayan insanlar bahçeden, topraktan, tabiattan uzak bir hayat yaşıyorlar. Küçücük balkonu olan dairelere hapsolmuş durumdalar.
Şehir hayatının temposu ve stresi arasında kalan pek çok insan, bir saksıda da olsa balkonunda çiçek, sebze ve meyve bulundurmak istiyor.




Balkon bahçeciliği yapmanın yararı da, keyfi de, kendi yetiştirdiğiniz sebze meyvenin lezzeti de anlatmakla bitmez. Baharat yetiştireceğim diye pencere önü yetiştiriciliğine girişirsiniz, bir bakmışsınız balkondan domates, limon, biber topluyorsunuz.

Nasıl Başlamalıyız?
Balkon bahçeciliğine başlamayı zor bir uğraşmış gibi görmeyin. Tavsiyem bitki yetiştiriciliğine yavaş yavaş başlamanız ve başardıkça bitki sayısını artırmanız.
Tıbbi Aromatik Bitkiler çoğunlukla küçük alanlarda hızla büyüyen arsız bitkilerdir. Mutfağınızdaki pencere önünde yetiştirebilirsiniz. Böylece yemek yaparken taze baharatlarınız her zaman elinizin altında olur. Yeşillenen baharatlarınızın uçlarını koparmaktan çekinmeyin bu bitkiler siz kopardıkça alttan filiz verir ve büyüyüp gelişirler.
Fesleğen, nane, maydanoz, roka ve biberiye gibi tıbbi aromatik bitkiler, evde bahçeciliğe başlamak için idealdir.

Bitkileri neyin içinde yetiştirmeliyiz?
Balkon bahçeciliğinde genelde saksılar kullanılır. Plastik ya da tahta kasalar, fide dikim torbaları gibi materyallerle de yetiştiricilik yapılabilmektedir.
Saksılarınızın diplerinde mutlaka fazla suyun akmasını sağlayacak delikler olmasına dikkat edin. Saksılarınız plastikten değil de ağaçtan yapılmış olursa, bitkiyi güneşten daha iyi muhafaza edebilmenizi sağlar.

Dikeceğiniz bitkilerin tohumlarını direk toprağa ekebileceğiniz gibi, fidelerini sizde yetiştirebilir veya dışardan satında alabilirsiniz. Biber, domates, hıyar, patlıcan yetiştirmek istiyorsanız kolay yöntem doğrudan fide temin ederek ortamınıza dikim yapmaktır.
Bitkileri yetiştireceğiniz toprak %20 torf, %10 ponza, %20 yanmış ahır gübresi ve %50 organik madde oranı yüksek toprak içermelidir.




Ne zaman ekim veya dikim yapmalıyız?
Sıcak ve serin iklim sebzelerinin zamanında ekim/dikiminin yapılmalıdır. Soğuğa dayanıklı kırmızı lahana, roka, marul, maydanoz, brokoli, karnabahar, ıspanak, havuç ve turp gibi sebzelerin tohumlarını veya fidelerini eylül ayı ortalarına kadar dikilebilirsiniz. Nisan ve Mayıs ayı içinde de domates, biber, patlıcan gibi sıcak iklimi seven bitkilerin fidelerini dikebilirsiniz.


Nasıl ve hangi sıklıkta sulamalıyız?

Bitkileri ekip ya da diktikten sonra düzenli olarak sulama yapmalısınız. Evde fazla duramayan bir aileyseniz, sulama problemini otomatik mikro damlama sistemi kurarak çözebilirsiniz.
Çiçek, Sebze ve meyvelerinizin dibine parmaklarınızla bastırın. Eğer ıslaklık veya nem hissederseniz sulama yapmayınız.
Sulama için güneşin doğrudan bitkiye ulaşmadığı sabahın erken saatlerini ya da akşamları tercih edin.

Her bitki farklı sulama ihtiyacına sahiptir o yüzden genel geçer bir sulama kuralı yoktur.
Suyu bol tutarsanız bitkileriniz sürekli yeni yeşil yapraklar vererek uzarlar. Oysa sebze meyve bahçeciliğinde meyve veren dalların yamulup kırılmaması için daha kalın ve kısa olmaları tercih edilir.
Hobi ve Balkon Bahçeciliği ile ilgili her konuda arayabilirsiniz. TEL:05447834052