Günümüzde şehirlerde yaşayan
insanlar bahçeden, topraktan, tabiattan uzak bir hayat yaşıyorlar. Küçücük
balkonu olan dairelere hapsolmuş durumdalar.
Şehir hayatının temposu ve
stresi arasında kalan pek çok insan, bir saksıda da olsa balkonunda çiçek,
sebze ve meyve bulundurmak istiyor.
Balkon bahçeciliği yapmanın yararı da, keyfi de, kendi yetiştirdiğiniz
sebze meyvenin lezzeti de anlatmakla bitmez. Baharat yetiştireceğim diye
pencere önü yetiştiriciliğine girişirsiniz, bir bakmışsınız balkondan domates,
limon, biber topluyorsunuz.
Nasıl Başlamalıyız?
Balkon
bahçeciliğine başlamayı zor bir uğraşmış gibi görmeyin. Tavsiyem bitki
yetiştiriciliğine yavaş yavaş başlamanız ve başardıkça bitki sayısını
artırmanız.
Tıbbi
Aromatik Bitkiler çoğunlukla küçük alanlarda
hızla büyüyen arsız bitkilerdir. Mutfağınızdaki pencere önünde
yetiştirebilirsiniz. Böylece yemek yaparken taze baharatlarınız her zaman
elinizin altında olur. Yeşillenen baharatlarınızın uçlarını koparmaktan
çekinmeyin bu bitkiler siz kopardıkça alttan filiz verir ve büyüyüp gelişirler.
Fesleğen, nane, maydanoz, roka ve biberiye gibi tıbbi aromatik
bitkiler, evde bahçeciliğe başlamak için idealdir.
Bitkileri
neyin içinde yetiştirmeliyiz?
Balkon bahçeciliğinde genelde saksılar kullanılır. Plastik ya
da tahta kasalar, fide dikim torbaları gibi materyallerle de yetiştiricilik
yapılabilmektedir.
Saksılarınızın diplerinde mutlaka fazla suyun akmasını
sağlayacak delikler olmasına dikkat edin. Saksılarınız plastikten değil de ağaçtan
yapılmış olursa, bitkiyi güneşten daha iyi muhafaza edebilmenizi sağlar.
Dikeceğiniz bitkilerin tohumlarını direk toprağa
ekebileceğiniz gibi, fidelerini sizde yetiştirebilir veya dışardan satında
alabilirsiniz. Biber, domates, hıyar, patlıcan yetiştirmek istiyorsanız kolay
yöntem doğrudan fide temin ederek ortamınıza dikim yapmaktır.
Bitkileri yetiştireceğiniz
toprak %20 torf, %10 ponza, %20 yanmış ahır gübresi ve %50 organik madde oranı
yüksek toprak içermelidir.
Ne zaman ekim veya dikim yapmalıyız?
Sıcak ve serin iklim sebzelerinin zamanında ekim/dikiminin
yapılmalıdır. Soğuğa dayanıklı kırmızı lahana, roka, marul, maydanoz, brokoli, karnabahar,
ıspanak, havuç ve turp gibi sebzelerin tohumlarını veya fidelerini eylül ayı ortalarına
kadar dikilebilirsiniz. Nisan ve Mayıs ayı içinde de domates, biber, patlıcan
gibi sıcak iklimi seven bitkilerin fidelerini dikebilirsiniz.
Nasıl ve hangi sıklıkta sulamalıyız?
Bitkileri ekip ya da
diktikten sonra düzenli olarak sulama yapmalısınız. Evde fazla duramayan bir
aileyseniz, sulama problemini otomatik mikro damlama sistemi kurarak
çözebilirsiniz.
Çiçek,
Sebze ve meyvelerinizin dibine parmaklarınızla bastırın. Eğer ıslaklık veya nem
hissederseniz sulama yapmayınız.
Sulama
için güneşin doğrudan bitkiye ulaşmadığı sabahın erken saatlerini ya da
akşamları tercih edin.
Her bitki farklı sulama ihtiyacına sahiptir o yüzden genel
geçer bir sulama kuralı yoktur.
Suyu bol tutarsanız bitkileriniz sürekli yeni yeşil yapraklar
vererek uzarlar. Oysa sebze meyve bahçeciliğinde meyve veren dalların yamulup
kırılmaması için daha kalın ve kısa olmaları tercih edilir.
Hobi ve Balkon Bahçeciliği ile ilgili her konuda arayabilirsiniz. TEL:05447834052