Site & Hobi Bahçeleri Bakımı

Site ve Hobi Bahçeleri Bakımı

Genelde site ve hobi bahçeleri çim ekilerek güzelleştirilmektedir. 
Bahçe kenarlarına da çoğunlukla akasya, şimşir, leylandi, ardıç, mavi servi gibi bitkiler dikilmektedir. Çimler yüzlek köklü olduklarından sık sulanmaları gerekmektedir. 



Oysa yukarıda isimlerini verdiğim bitkiler çimler gibi sık ve fazla su istemezler hatta fazla sulama bu bitkilere zarar vermektedir. Sık ve fazla sulama olduğu için özellikle mantari hastalıklar yaygınlaşmaktadır. 

Bu bitkilerin yıllık su tüketim miktarlarına göre sulama aralığı ve zamanı ile mantari hastalıklar için kullanılacak ilaçlar konusunda uzman kişilerden yardım alınmalıdır.

                             Resim 1. Bakımını yaptığımız hobi bahçesinden gübreleme görüntüsü

Genelde bahçe bakımı denilince yaz dönemi geldiği zaman bahçenin sadece sulanması akla gelmektedir. 
Gübre olarak ta hayvan gübresinin verilmesi yeterli zannedilmektedir. Hayvan gübresi gerçekten çok faydalıdır. Organik maddesi yüksektir. Eğer kalmışsa içinde %1-2 civarında azot, fosfor ve potasyum vardır. Bu yüzden sadece hayvan gübresi bitkilerin ihtiyacını tam olarak karşılayamaz. Her türlü bitkinin yaşına göre değişen miktarlarda temel besin elementlerinden azot, fosfor ve potasyuma, iz elementlerden ise demir, çinko, bor, magnezyum, mangan ve kalsiyum gibi besinlere de ihtiyaç duymaktadır.


Bahçemizdeki bitkilerin bu besinlerden hangilerine ihtiyaç duydukları toprak ve yaprak analizlerinden anlaşılmaktadır. Ancak genelde site ve villaların bahçe toprakları çok değişkenlik göstermektedir. Temel kazımı sırasında çıkan topraklar ve dışarıdan getirilen topraklar aynı özellikleri taşımadıklarından bu yöntemi uygulamak zordur.


Bu alanda tecrübeli ve uzman kişiler bitkilerin genel görüntüsünden ihtiyaç duydukları besinleri anlayıp ilave gübre tavsiyesi yapabilmektedirler.




Güllerde Budama

Hobi Bahçesi Bakımı-1


Hobi Bahçesi Bakımı-2

Her türlü site ve hobi bahçelerinin bakımı için arayıp bilgi ve yardım alabilirsiniz.