Bademin Ekolojik İstekleri

  
BADEMİN EKOLOJİK İSTEKLERİ

Bademin İklim İsteği
·    Badem yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktör ilkbaharın geç donlarıdır. Çünkü, bademler birçok ılıman iklim meyve türlerinden önce çiçek açar. Bu nedenle, ilkbahar geç donlarının sürekli görüldüğü yerlerde bademden yeterli verim alınamaz.
·    Badem çiçeklerinin henüz açıldıkları sırada kısa bir süre -4.4 dereceye dayandıkları, taç yaprakları dökülmeye başlayınca dayanma derecesinin -2.2 derece olduğu, küçük meyvelerin ise, -1, -0.6 derecede zararlandıkları görülmektedir.




·    Yıllık yağışı 300 mm altında olan yerlerde sulanmadan yetiştirilmesi tavsiye edilmez.
·    İlkbahar geç donlarının etkili olduğu yerlerde badem yetiştiriciliği yapılmamalıdır.
·    Geç uyanmayı sağlayan yöneylerin seçilmesi, tavsiye edilmektedir.
·    Bahçelerin soğuk havanın akıp gideceği yamaçlarda kurulması gerekmektedir.
·    Geç çiçeklenen ve çiçeklenmesi uzun süren çeşitlerin seçilmesi önemlidir.
·    Don tehlikesine karşı gereken teknik ve kültürel önlemlerin alınması.(Sap, saman v.b yakmak gibi)
·    Badem, meyve türleri içerisinde kurağa en çok dayanan türlerin başında gelir.
       Çiçek zamanı fazla yağışlı ve sisli hava şartları da badem yetiştiriciliği için zararlıdır. Bu gibi durumlarda mantari hastalıklar artmaya başlar.
      Çiçeklenme zamanında -4, -5 oC’ye dayanabilen çiçekler taze çağla döneminde -1, -0.5 oC’lerde zarar görmektedirler.
       Bademin kış dinlenme ihtiyacı diğer meyve ağaçlarınınkine göre daha azdır. 5 oC’nin altında 90-400 saatlik bir soğuklanma yeterlidir.

Bademin Toprak İsteği
·         Badem süzek, derin ve alüviyal toprak ister.
·         Kurağa dayanan bir meyve türü olması nedeniyle kumlu, orta derecede killi, kireçli, taşlı ve çakıllı yerlerde yetişebilmektedir.
·         Badem ağır killi ve nem tutan toprakları sevmez. Bu tip topraklarda yetiştiricilik yapılması durumunda anaç olarak erik kullanılırsa daha iyi verim alınabilir.



Kurak şartlarda bademlik kurulması, yerinde çöğür yetiştirilip aşılanması suretiyle yapılır. Çöğürler ancak 2-3 yıl sonra aşılanacak düzeye ulaşabilirler.
       Kuvvetli topraklarda fidan dikim aralığı 8-9 m, zayıf ve sığ topraklı bahçelerde ise 5-6 m kadar olmalıdır. Ayrıca yağış miktarı azaldıkça dikim aralıklarını artırmak gerekir.
Badem kireçli toprakları sever.  Badem bahçesi kurulacak  topraklarda en az %3 kireç olmalıdır. Aksi halde toprağa kireç veya jips uygulanmalıdır.