İlaçlama

TARIM İLAÇLARI(PESTİSİTLER)

Tarım ilaçları hem dünyada hem de ülkemizde modern tarımın vaz geçilmez bir parçası haline gelmiştir. Pestisit kullanımı olmadan dünyanın bugünkü nüfusunun doyurulabilmesi mümkün değildir. Artan nüfus ve ekilebilir tarım alanlarının azalması nedeniyle pestisitlerin kullanılmadığı bir tarım sistemi gerçekçilikten oldukça uzaktır.

Bitkisel üretimin sürekliliğinin sağlanabilmesi için bitki hastalıkları, zararlıları ve yabancı otlarının etkili bir şekilde kontrol edilmesi gereklidir. Bitkisel üretimi sınırlayan bu etmenlerle mücadele yapılmadığı takdirde ürün kayıpları bazen %100’ü bulabilmektedir.

Sorgulanmaksızın yoğun pestisit kullanımından kaynaklanan kalıntı, dayanıklılık, çevre kirliliği ve sağlık sorunları zaman içerisinde kendini göstermiş ve pestisit kullanımı giderek sorgulanır bir hal almıştır. 


Keşke hiç tarım ilacı kullanmadan, sadece kültürel tedbirlerle bu zararlı organizmalarla mücadele edilebilse de yeterli ve kaliteli ürün alınabilse! Ama bu pek mümkün olamamaktadır. O halde yapılması gereken; çiftçilerin, üreticilerin ve ilaç uygulayıcıların tarım ilaçlarının kullanımı konusunda bilinçlenmelerini sağlayarak, tarım ilacı uygulanmasından kaynaklanan sorunları en aza indirmektir.

Pestisit kullanımı kısa sürede sonuç vermesi, üretim maliyetlerini düşürmesi ve kısa sürelerle tekrarlanabilir olması açısından tercih edilse de, insanlarda oluşan olumsuz algılar her geçen gün artmaktadır.


Tarım ilaçlarının toksikolojisi üzerinde çok detaylı çalışmalar yapılmaktadır. Bu toksikolojik çalışmalar sırasında, bu maddelerin suda, toprakta havada ve gıdalarda bıraktıkları kalıntıları araştırılmaktadır. 
Bu çalışmalarda 40.000 - 45.000 madde incelenmektedir. Yani, bir tarım ilacının piyasaya verilebilme ihtimali kırk binde bir (1/40.000) hatta kırk beş binde bir ( 1/45.000) olmaktadır. Tabiatı zehir olan her madde, tarım ilacı olarak piyasaya verilmemektedir! 
FAO, WHO, CODEX, EPPO gibi uluslararası kuruluşlar ve EPA, FDA, AB gibi ülkesel kuruluşlar tarımda kullanılacak ilaçlar konusunda yönlendirici mahiyette standartlar ve limitler belirlemektedirler. Bu standartlar araştırma ve uygulama sonuçlarına göre de sürekli güncellenmektedir.

Doğru ilaç kullanımı; uygun ilaçlama aleti ile doğru tarım ilacını, doğru bitkide, doğru zamanda ve uygun dozda uygulamak demektir. Son ilaçlama ile hasat arasında bırakılması gereken sürelere dikkat ederek ürün hasadını da yaparsak, kalıntı riski olmayan güvenilir gıda üretmeyi de başarmış oluruz.

Zirai mücadelede bu gün için en geçerli yöntem IPM, yani Entegre Zirai Mücadeledir. Buna “Modern Zirai Mücadele” de diyebiliriz. Bu sistemde bitki hastalık, zararlı ve yabancı otlarıyla mücadelede; öncelikle kültürel önlemler, biyolojik mücadele, biyo-teknik yöntemler, dayanıklı çeşitlerin kullanılması ve genetik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemlerine öncelik verilmelidir. Şayet bu yöntemlerle hastalık, zararlı veya yabancı otlar kontrol altına alınamıyorsa o zaman ilaçlı mücadeleye başvurulmalıdır. 


       Doğru ilaç seçimi için :
  1.  Tarım ilacı satın almak istediğiniz zaman, önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından belge almış sertifikalı bir uzmana reçete yazdırın.
  2.  Tarım ilaçlarını, mutlaka Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından tarım ilacı satma belgesi olan “Tarım İlacı Bayilerinden” satın alın. 
  3.  Tarım ilacının etiketinde; ilacın ruhsat tarih ve numarasının, üretim tarihinin, kullanacağınız bitkideki zararlının, hastalığın veya yabancı otun isminin, ilacın dozunun ve firma isminin yazılı olduğundan emin olun !
  4.  Ruhsatsız tarım ilacı satmak suçtur. Ruhsatsız tarım ilacını satın almayın.
  5.  Üzerlerinde Türkçe yazılı etiketi bulunmayan ruhsatsız, sahte ve kaçak tarım ilaçlarını asla almayın. 
  6.  Tarım ilacının; ne zaman ve hangi sıklıkta uygulanması gerektiğini reçete yazan uzmandan öğrenin. 
  7.  İhtiyacınız kadar ilaç alın. İlacın faturasını, ilacın beklenen etkisini görünceye kadar saklayın.

      İlaçları uygulayan operatörün bilmesi gerekenler :
  1.  Bitkinin fenolojisini ve biyolojisini iyi bilmelidirler. 
  2.  Mücadelesi yapılacak olan hastalık, zararlı ve yabancı otu iyi tanımalıdırlar. 
  3.  Bu etmenlerin nerde ve nasıl zarar yaptıklarını, kritik mücadele zamanlarını bilmeli ve takip etmelidirler.
  4.  Uygun ilacı, dozu ve ilaçlama zamanını belirleyebilmelidirler.
  5.  Aletin bakımını, ayarlarını ve kalibrasyonunu çok iyi yapmalıdırlar. 
     Tarım ilaçlarını uygulamaya başlamadan önce alınacak tedbirler : 
  1.  İş elbisenizi giyin, lastik eldiveninizi ve gözlüğünüzü takın. 
  2.  İlacın ambalajı üzerine yapıştırılmış olan etiketinde yazılı “ uygulamaya hazırlanışı” bölümünü dikkatlice okuyun. 
  3.  Çevrenizde gerekli emniyet tedbirlerini alın ve ilaç uygulayacağınız alana bir uyarı levhası asın.
  4.  Depoya katılması gereken ilaç miktarını, ilacın etiket bilgilerinden belirleyin. 
  5.  İlaç deposuna, 2/3 seviyesine kadar temiz su koyun.
  6. Kullanılacak tarım ilacı toz ise, önce ayrı bir kapta az bir miktar temiz su ile karıştırın, sonra makinenin deposuna boşaltın. 
  7. Kullanılacak tarım ilacı sıvı ise, aletin deposuna doğrudan koyabilirsiniz, 
  8. Pülverizatörün ön ilaç hazırlama ve karıştırma deposu var ise, ilaç karışımını bu depoda hazırlandıktan sonra ana depoya gönderebilirsiniz. 

        Bir zehirlenme durumunda yapılması gerekenler :
  1.  Tarım ilacı uygulanması sırasında; baş dönmesi, göz kararması, bulantı gibi sıra dışı belirtiler hissederseniz, ilaçlamaya hemen son verin ! 
  2.  Tarım ilacından kaynaklanan bir zehirlenme vakası olduğunda, kullanılan ilacın ambalajı ile birlikte en yakın sağlık merkezine başvurun ! 
  3.  Herhangi bir zehirlenme durumunda, “ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİNİN ” 24 saat açık ve ücretsiz olan “ 114 ” numaralı telefonunu arayın. 


Bahçenizdeki hastalık zararlı ve yabancı otlarla mücadelede kullanılacak ilaçlar, kullanım dozu ve zamanı konularında bizimle iletişime geçebilirsiniz.
0 544 783 40 52