Cevizde Gübreleme & Sulama

Gübreleme
İnsanlar nasıl günde üç defa beslenme ihtiyacı duyarlarsa ağaçlarda aynı ihtiyacı duyarlar. Yine insanlar sabah kahvaltısında farklı yiyecekler yerken öğle yemeğinde daha farklı yiyecekleri yeme ihtiyacı duymaktadırlar. Ağaçlarda sonbaharda faklı, ilkbaharda farklı, meyve oluşturmaya başlama döneminde farklı, hasada yakın zamanda farklı besinlere ihtiyaç duyarlar.

Diğer meyvelerde olduğu gibi cevizinde makro ve mikro besin elementlerine ihtiyacı vardır. Bu besin elementlerinin hangisinden ne kadar ve ne zaman verileceği toprak ve yaprak analizleri ile anlaşılmaktadır.

Fidan dikimi yapılmadan önce toprak tahlil sonuçlarına uygun olarak, bahçenin tamamına depo gübre dediğimiz gübreler,verilmelidir. Toprak tahlil sonuçları yoksa  fosforlu ve potasyumlu gübrelerle çinkolu gübreler verilmeli sonra sürülerek toprağa karıştırılmalıdır.
Eğer bahçenin tamamı gübrelenmemiş ise, fidan dikimi için açılan çukura yine toprak tahlil sonuçlarına göre gübre kullanılmalıdır. Eğer toprak tahlil sonucu yoksa 150 gr. potasyum sülfat, 150 gr DAP ve 1 tatlı kaşığı (2-3 gr) çinko sülfat 50-60 gr magnezyum sülfat karıştırılarak dikim çukurunun dibine toprakla karıştırılarak uygulanır. Daha sonrada  fidan dikilebilir

Meyvecilikte pH 7-7.5 arasında idealdir. Bir insanın tansiyonu neyse toprak pH 'da odur. İnsanlardaki ayakkabı numarası neyse pH da odur. Ayakkabı dar veya çok geniş  olursa rahat yürüyemeyiz veya ayağımızda yaralar açılır. 
Karadeniz bölgesinin sahile yakın kısımları hariç ülkemiz topraklarında özellikle İç Anadolu bölgesinde pH 8 civarındadır. 
Yüksek pH olan topraklarda yeterli miktarda çinko, demir, bor, mangan ve bakır olsa bile bitkiler bu besin elementlerinden yararlanamazlar. Demir besin elementi topraklarımızda yeteri kadar var. Ama pH yüksek olduğundan alınamıyor

Kükürt Uygulaması
Yüksek toprak pH' sını düşürmek için elemental toz kükürt ve sıvı kükürt kullanılmaktadır.  
Toz kükürt 4 farklı şekilde uygulanabilir.
1. Arazinin tamamına uygulanıp toprağa karıştırılabilir.
2. Fidan dikimi esnasında toprakla karıştırılıp dikim yapılabilir.
3. Fidanların taç izdüşümü halka şeklinde açılarak yeteri kadar kükürt uygulanıp toprakla kapatılmalıdır.
4. Sıvı kükürt damla sulama suyuna karıştırılarak uygulanabilir.
Toprak tahlil sonuçları ve  bu alanda uzman kişilerin önerileri doğrultusunda  kullanılacak kükürt miktarı hesaplanmalıdır.
Derin kök yapısına sahip ceviz bahçelerinde toprak pH sını bir birim (8.5 dan 7.5 'a) düşürmek için hafif bünyeli  (milli tınlı-kumlu tınlı) topraklar için dekara 70-80 kg, orta bünyeli (tın-‐killi tın) topraklar için ise dekara 90-­100 kg uygulamak gerekir.

Ceviz fidanları dikimi yapıldıktan sonra verime yatıncaya kadar(4-5 yıl sonra) gençlik gübrelemesi yapılmalıdır. Yani fosfor ve potasyum ağırlıklı, olmak üzere az miktarda da azot uygulaması yapılmalıdır. Verime yattığı zaman da azot ve potasyum ağırlıklı olmak üzere daha az fosfor gübreleri uygulanmalıdır. 
Ağaçtaki gözler uyanmadan 3 hafta önce sulama borularının geçtiği yerlerin içine taban gübreleri kullanılmalıdır. Verime yattıktan sonra  elde edilen ürün miktarına göre farklı miktarlarda gübre kullanılmalıdır.  Yani fazla verim veren ağaca diğerlerinden daha fazla gübre verilmelidir.
Meyvecilikte Sonbahar Gübrelemesi


Cevizde Besin Elementi Noksanlıklarının Belirtileri

AZOT
Ceviz ağacının zayıf gelişmesine neden olur. Yapraklar küçük olur ve  renkleri de açık yeşil yada sarıya döner.Yapraklarda ortaya çıkan sarılık belirtisi yaprağın her tarafında görülmektedir. Sürgünler olması gerekenden daha kısa olur.
Azot eksikliği belirtileri öncelikle yaşlı yapraklarda ortaya çıkar, noksanlığın devamı halinde ise bu belirtiler genç yapraklarda da görülür. 
Azot eksikliği cevizde fotosentezi azaltır. Bitki zamanından önce çiçek açar ve tohum bağlamaya çalışır. ve gelişme süresi kısalır. Ayrıca azot noksanlığı tohum, çiçek, meyve oluşumunun azalmasına yol açar.


Azot Eksikliği

Fazla Verilen Azotun  Zararları
1. Hastalıkların artmasına sebep olabilir
2. Sürgünlerin pişkinleşmesi gecikir.
3. Boş sürgünler oluşur.
4.Cevizde iç kararmasına sebep olur.(Aşırı azotun yanında iç kararması ve meyve büzüşmesi; meyvelerde dış kabuk ve iç ceviz gelişiminin hızlı olduğu yani ağırlığının arttığı dönemdeki su ve gübreleme eksikliğinden, Ceviz meyvesinin olgunlaştığı ve hızlı gelişme gösterdiği Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüksek hava sıcaklığından, hasadın zamanında yapılmamasından da kaynaklanmaktadır.

Cevizde İç Kararması


İç Kararması ve Büzüşme

FOSFOR
Fosforun Bitkilerdeki Görevi
1.Enerjinin depolanması ve taşınmasını sağlar
2. Genlerin ve kromozomların yapı taşıdır.
3. Besinlerin taşınmasını sağlar
4. Çiçek ve meyva oluşumunu arttırır.
5.Saçak kök yapar
6.Olgunlaşmayı arttırır.

Tomurcukların patlamasından en az 1 ay önce, toprağın 15-20 cm altına verilmelidir.

Fosfor Eksikliğinde Ortaya Çıkan Belirtiler
  1. Fosfor noksanlığında yaprak gelişimi ve yaprakların yüzey alanı küçüldüğünden ve sayıca azaldığından fotosentez azalır.
  2. Genelde  klorofil içeriği artar buna bağlı olarak ta yaprak koyu yeşil renk alır.
  3. Fosfor noksanlığında kök büyümesi gövde büyümesinden daha fazla etkilenir.
  4. Bitkiler daha geç çiçek açar ve çiçek sayısında azalma görülür. Bu da meyve oluşumu ve tohum sayısını azaltır.
  5. Bazı bitkilerde yapraklarda veya yaprak damarları boyunca pembemsi renk kendini gösterir.
  6. Cevizde yaprak sapı yaprak altında morarmalar görülür.
  7. Sıcak havalarda cevizde alt yapraklarda dökülmeler olur.
  8. Yaprak sapları sert ve kırılgan olur.


POTASYUM
Potasyum Eksikliğinin Belirtileri;
1. Yaprakların yukarı doğru kıvrılması
2. Alt yanlarının grileşmesi,
3. Yaprak kenarlarında düzensiz yanmalar, 
4. Yaprakların ana damarı ve yan damarlarının solgun sarımsı şerit şeklinde olması,
5. Zayıf sürgün büyümesi,
6. Cevizin içinin yağ oranının düşmesi ve iç kuruluğu,

Cevizde Potasyum Besin Elementinin Faydaları
1.Bitkide su dengesini düzenler
2.Fotosentez ürünlerinin üretim ve taşınmasını sağlar
3.Bazı enzimleri aktive eder
4. Meyvelerin şeker oranını yükseltir ve renk yapar
5. Hastalık ve zararlılara karşı bitkilerin direncini arttırır.
6. Kış soğuklarına karşı bitkilerin  dayanımlarını arttırır.

ÇİNKO
Cevizde Çinko (Zn) Eksikliğinin Belirtileri
1. Yapraklarda damarlar yeşil, damarlar arası açık yeşil ve sarı renktedir. Büyüme azalır. 
2. Yaşlı yapraklarda sararmalar görülür.
3. Genç yapraklarda kırışıklık ve kıvrılma görülür.
4. Büyük yaprakların uçlarında yanma görülür.
5. Özellikle sürgün uçlarında boğumlar arası kısalmaktadır.
6. Orak şeklini alabilen yapraklar yana doğru bükülmektedir.
7. B
itkilerin klorofil içeriklerinin azalması nedeniyle bitkilerde bodur büyüme ve küçük yaprak oluşumu meydana gelmektedir.


Çinkonun Görevleri

1. Bazı enzimlerin yapı taşıdır.
2. Protein, karbonhidrat ve oksin metabolizmasında etkin rol oynar
3. IAA (Indol Asetik Asit) sentezler



Cevizde Çinko Eksikliği Belirtisi

Cevizde Çinko Eksikliği ve Geç Uyanma


DEMİR

Demir Eksikliğinde Ortaya Çıkan Belirtiler (Kloroz)
1. Genç yapraklarda sararma meydana gelir.
2.Verim ve meyve kalitesi düşer
3. Klorofil dengesi bozulur. dolayısıyla fotosentez kapasitesi düşer
4. İleri safhada sürgün kuruması meydana gelir.






Topraklarda fosfor fazlalığı varsa demir elemntinin alımı azalır.

Kök bölgesinde kalsiyum fazlalığı varsa demir elementi alınamaz.
Ağaçların bazı dallarında demir eksikliği görülürken bazılarında görülmemesi normaldir,




TUZ ZARARI

Tuz zararı
1. İklim öğelerinden sıcaklık ve nemlilik tuzlulaşmayı etkilemektedir. 
2. Sulama suyu kalitesi başlı başına toprak tuzluluğunu etkileyebilmektedir. Çünkü tuzlar büyük oranda toprağa sulama suları ile taşınmaktadır. 
3.Toprak fiziksel özelliklerinden tekstür ve gözeneklilik, tuzlulaşma üzerine etkilidir. 
4.Yetiştirilecek bitki çeşidi, tuzluluğun belli düzeylerin altına düşürülemediği alanlarda, ekonomik düzeyde ürün elde edebilmek açısından önemli olmaktadır. 
5. Drenajın yeterliliği tuzluluğun kontrolünde mutlak sağlanması gereken konudur. 

                               Cevizde Tuz Zararı

Toprak suyu tuzluluğu bitki gelişmesini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. 
Toprak suyundaki tuz konsantrasyonu fazlalığı ozmotik basıncın artmasına neden olmakta ve dolayısıyla bitkilerin topraktan su almalarını sınırlayarak bitki gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. 
Tuzluluğun bitki gelişimi üzerine olan olumsuz etkilerinden bir diğeri de özel iyon etkisi olup bitkilerin temel bitki besin elementlerini dengeli bir biçimde alabilmelerini engellemektedir.


                                           Cevizde Tuz Zararı


Meyvecilikte Sonbahar Gübrelemesi-1



Meyvecilikte Sonbahar Gübrelemesi-2

Cevizde Gübreleme ve Diğer Konularla İlgili Danışmanlık Hizmeti Almak İçin Lütfen Arayınız
05447834052