Badem Hasadı

Badem Hasadı

Bademin hasat zamanı, üretim bölgesinin iklim tipine ve çeşidine göre değişmektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde
de temmuz ayı ortasında hasat başlamaktadır. 


Ağaç üzerinde olgunluğa yaklaşan meyvelerde yeşil kabuk çatlar ve kısmen kuruyarak
renk değişimine uğrar. Bu, bademde hasat olgunluğunun belirtisidir. Hasat zamanına yakın
sulama yapılmamalıdır. Çünkü hasat zamanına yakın yapılan sulama, meyve kalitesini

olumsuz yönde etkilemektedir.


Sırıkla dalların sarsılması, olgunlaşmış olan bademlerin ağaçtan dökülmesini sağlar.
Meyvelerin normal bir silkme ile dökülmesi iyi bir niteliktir. Sırıkla hasat yapılması ise
dallarda yara açılmasına ve dal kırılmalarına neden olur. Meyvelerin olgunlaştığı zaman
hafif bir rüzgâr veya sarsılma ile dökülmesi de iyi bir nitelik değildir. Bir badem çeşidinde
aranan en olumlu durum, ağaçtaki meyvelerin mümkün olduğu kadar aynı zamanda

olgunlaşması ve normal bir silkme ile yere dökülmesidir.

Hasat edilen meyvelerin nem miktarı yüksek olduğu için belirli bir neme kadar
kurutulup muhafaza altına alınmaları gerekmektedir. Badem gibi yağ ihtiva eden meyvelerde
mutlaka kurutma yapılmalı ve nem oranı % 6–8 civarına indirilmelidir.
Üreticiler tarafından toplanan meyveler, güneş altında 4–5 gün ince bir şekilde serilip
sıkça karıştırıldıktan sonra nem düzeyi kontrol edilmelidir. Kontrolü yapılan ve nem düzeyi
istenilen düzeye gelen bademler muhafazaya alınmalıdır. Meyvenin kurutulmadan
konulması, meyvenin tat ve aroma yönünden kısa bir zamanda bozulmasına neden

olabileceği gibi aflatoksin oluşumunu da başlatabilir.


Kavlatma:
Dış kabuktan ayrılmayan meyvelerin elle kavlatılması gerekir. Önemli badem üreticisi
ülkeler, bu amaçla kavlatma makineleri kullanmaktadır. Kurtlanmanın önlenmesi için
hasattan sonra bademlerin en kısa zaman içerisinde kavlatılarak dış kabuklarının ayrılması
sağlanmalıdır.




Toplanan bademlerin kavlatılmadan yığın hâlinde bekletilmesi küflenmeye neden olur
ve iç bademin rengi de kararır. Bademde kavlama kolaylığı önemli bir kalıtsal niteliktir.
Hasat edilen ve kavlatılan bademler, birkaç gün güneşte bekletildikten sonra kurutulur.

Günde birkaç defa karıştırılarak çuvallara konulur.

Kırma:
Kurutma işleminden sonra bademlerin kabuklarını kırma, işleme ve ambalajlama
işlemleri gerçekleştirilir. Sert kabuklu meyveden iç bademin çıkarılması önemli bir iştir.
Makine ile sert kabuklu meyveler hızlı bir şekilde kırılıp iç bademler çıkarılır. Makine ile

elde edilen iç bademler sonra eleklerden geçirilerek sınıfalndırlmaktadır.


Yüksek kaliteli bademler, büyüklüklerine göre ayıklanıp tasnif edildikten sonra geri
kalan kırık ve rengi bozuk bademler tasnif edilmeden diğer amaçlar için kullanıma
sunulmaktadır. Tuzlayıcılar, kabukları kırılmış bademleri genellikle badem yağında
kavurduktan sonra tuzlama işlemi gerçekleştirmekte ve isteğe göre çeşitli baharatlarla
muamele etmektedirler.
Bademler büyüklüklerine göre derecelendirildikten sonra tüm ve işlenmiş olarak satışa
sunulmaktadır. Tüm bademlerde kabuklar soyulmuş olup kahverengi deri bulunmaktadır.
Ağartılmış bademlerde ise kahverengi deri bulunmamaktadır. Diğer işlenmiş bademler,
dilimlenmiş veya kıyılmış şekildedir.
3.4. Depolama
Kavlatılmış ve kurutulmuş olan sert kabuklu bademler depoda saklamaya çok
uygundur. Bademler serin, kuru, havalı ortamlarda depolanarak muhafaza edillmelidirler.
Sert kabuklu meyveler adi depolarda kolaylıkla aylarca saklanabilir ve istenilen fiyat
yakalandığı zaman depodan çıkarılabilir. Depodan çıkarılan sert kabuklu bademler kırılıp iç
bademler elde edilir. İç bademi depoda saklamak olanaklı ise de bunun için daha masraflı

olan bazı koşulları sağlamak gereklidir.