Bademde Gübreleme & Sulama

Bademde Toprak İşleme Gübreleme ve Sulama


A. TOPRAK İŞLEME:
·         Kış yağmurlarını toprakta tutabilmek, verilecek gübreleri toprak altına karıştırabilmek için sonbaharda derin toprak işleme yapılır.
·         İlkbahar ve yaz aylarında yapılacak sürümler yabancı otları öldürmek ve toprağın su kaybını azaltmak amacı ile yüzeysel yapılmalıdır.
       Bahçe zemini sürülmeden de yabancı otlarla mücadele edilebilir. Sürmek yerine biçmek daha ekonomik ve faydalı bir uygulamadır. 


B. GÜBRELEME:
·         Gübreleme öncesi mutlaka toprak tahlili yaptırılmalıdır. Tahlil sonuçlarına göre gübreleme planlanmalı ve bu konuda uzman kişilerden yardım alınmalıdır.
·         Meyve ağaçlarından yüksek verim alabilmek ve toprağı ticari gübreler kullanılmadan önceki haline döndürebilmek için, yüksek oranda organik madde(%45) ve hümik asitler (%40) içeren LEONARDİT uygulanabilir.
·         Badem ağaçlarının yaşına göre değişmekle beraber 0.5-2 kg Leonardit ağaç başına hasat sonrası veya erken ilkbaharda ağaçlar uyanırken taç bölgesine verilip toprağa karıştırılır.
·         Sıvı haldeki HÜMİK ASİTLER erken ilkbaharda ağaç uyanırken veya hasat sonrası badem fidanının yaşına göre 100-400 cc hümik asit 5 katı su ile sulandırarak ağacın taç iz düşümüne verilir ve toprağa karıştırılır.
·         Hümik asitler yukarıda verilen dozda sulama suyu ile 2-3 defada verilebilir. Çiçeklenme döneminde 2/3’ü kalan kısım ise meyve oluşum dönemi başında verilmelidir.
·         Malçlamak hem toprağa yavaş yavaş organik madde kazandıracağı için hem de kökleri serin ve nemli tutacağı için çok faydalıdır. Malç malzemesi olarak kompost kullanabilir.

        Bahçelerde iyi bir tozlanma için 10 dekara 5-8 adet kovan yerleştirilmelidir.



C. SULAMA:
·         Badem kurağa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen sulama ile verim ve kalite artmaktadır.
·         Su ağacın gelişmesine, iç oluşumuna, meyve gözü teşekkülüne olumlu etkide bulunur.
·         Sulama imkânı mevcutsa salma sulama, damlama sulama gibi sulama teknikleri kullanılabilir.
·         Salma sulamalardan sonra bahçede oluşacak olan kaymak tabakasının kırılması gerekmektedir.



·         Malçlama ile hem yabancı ot kontrolü hem de sulama sayısının azaltılması sağlanır.
·         Damlama sulama esnasında gübreyi damla su ile vermek mümkün olup su tüketiminden ve işgücünden tasarruf sağlanır.
·         Meyve ağaçlarını seyrek aralıklarla sulanır. Ama her sulamada bolca sulanır. Yaz aylarında oturmuş bir fidan için eğer toprak süzekse haftada bir, eğer toprak ağırsa ayda bir ya da iki ayda bir sulama uygun olabilir.
·         Toprağın üstünün sulamalar arasında kurumasını bekleyin. Devamlı nemli kalan toprak yüzeyi   hastalıklara davetiye çıkarır.
      
       Ülkemizde badem yetiştiriciliği kuru şartlarda yapılır. Bunun yanında sulama yapılırsa verim 2-4 kat artmaktadır.

      Bademin vejetasyon döneminde 2-3 kez sulanması büyüme ve verimi artırdığı gibi dış kabuğun kolay açılmasını da sağlar.