Ceviz Hasadı

Hasat
Hasatta silkeleme veya sarsma yöntemi kullanılmalı, sırıkla hasat yapılmamalıdır. Hasada iç olgunlaştığında, iç rengi krem beyaz olunca başlanır. İç olgunluğu paket doku kahverengine dönüştüğünde tamamlanır. Serin ve nemli kıyı bölgelerde kabuk çatlaması, iç olgunluğu ile aynı zamanda olurken, Sıcak ve kurak iç bölgelerde iç olgunluğu, kabuk çatlamasından 3-4 hafta önce olmaktadır. Geç hasat yapılırsa iç kararması olur. Pratik olarak yeşil kabuk % 30-40 çatladığında hasada başlanır. 




Ülkemizde hasat sırıkla ağacın dövülmesi şeklinde yapılırken ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerde mekanik yolla yapılmaktadır. Ağacı dövme şeklinde yapılan hasatta başta bir yıl sonraki yılda ürün verecek dallar olmak üzere önemli zararlar meydana gelebilmektedir.


Mekanik yolla hasat; ağacın ana dallarının ya da ağaç gövdesinin değişik sarsıcılar ile sarsmak ve meyvelerin ağaç üzerinden yere düşmesini sağlamak şeklinde yapılmaktadır. Bu amaçla değişik sarsıcılar kullanılmaktadır. 


Kurutma
Hasat edilen meyveler in dış kabukları elle veya soyma makinesi ise ayrıldıktan sonra gölge ve havadar bir yerde veya 38- 43ºC de 24 saat süresince kurutulur. Bazı yörelerimizde güneş altında 7-10 gün bekletilerek kurutma yapılmaktadır. Bu da başta iç renginin koyulaşması gibi çeşitli kalite kayıplarına neden olmaktadır. Eğer açık havada kurutulması gerekirse mutlaka gölge bir yerde kurutma yapılmalıdır.
Sağlıklı bir depolama için kabuklu cevizde nem %8, iç cevizde % 5 civarında olmalıdır.

Depolama
Cevizler yüksek yağ içeriğine sahip meyve olduğu için uygun şartlarda depolanması başta iç meyvenin bünyesindeki yağ bozulmaları açısından önemlidir. Bu yüzden cevizler düşük sıcaklıklarda (0-40 C) ve kuru ortamlarda uzun süre saklanabilirler. 

Ceviz Hasat Makinesi İle Hasat

 Cevizde Destekler, Bahçe Kurulması, Sulama, Gübreleme, İlaçlama, Budama ve Hasat Gibi Konularda Danışmanlık Hizmeti Alabilirsiniz
Tel:05447834052