Badem Hastalıkları

Badem Hastalıkları

      Klok (Taphrina deformans (Berk.) Tul.):
·    Hastalık yaprak kıvırcıklığı, et lekesi ve klok olarak da isimlendirilir.
·    Fungus  yapraklarda zarar yapar.
·    Çiçeklerde, meyvelerde ve genç dalcıklarda zarar yapabilmektedir.
·  İlkbaharda meydana gelen ilk yapraklar infeksiyondan sonra kalınlaşır, üst kısımları şişer vekıvırcıklaşır.

· Yaprak kenarlıklarının alta doğru kıvrılmasıyla yaprak içi bükeyleşir. Hastalıklı yapraklarkırmızı, sarı ve açık pembe renge dönüşür.
·    Klorofil kaybolur.
     Meyvede bozulmalar, meyvenin bir kısmında sarı veya kırmızı renkte gelişigüzel şişkinlikler şeklindedir. Zamanla bu kısımlar irileşir ve yaralar daha koyu renge dönüşür. Tümörlü bir görünüm alan meyvelerin zamanla çatladığı ve çekirdek evine kadar yarıldığı görülür



Kontrolü: Güzler patlamadan 2-3 hafta önce % 1-1.5’luk Bordo bulamacı veya %0.4 dozunda hazır bakırlı preparatlar ile ilaçlama yapılır.

     Yaprak Delen (Coryneum beijerinekli Oud.)
·    Yaprak delen, kızıl leke veya çil adıyla bilinen bu hastalık nemin arttığı alanlarda  görülür.
·     Hastalık bitkinin yaprak, sürgün, tomurcuk, çiçek ve meyvelerinde görülür.
·  İlkbaharda yapraklarda kırmızı kahverengi lekeler oluşur. Bu lekeler sonradan halka şeklinde dökülür. Yapraklarda yalnız delikler kalır.
·     Lekelerin büyüklüğü yaklaşık 1-2 mm’dir.



Kontrolü: Mücadele için 4 defa ilaçlama yapılabilir.
1.    Uygulama sonbaharda yapraklar döküldükten sonra %2’lik bordo bulamacı,
2.    Uygulama ilkbaharda çiçek tomurcukları kabarınca %1’lik bordo bulamacı,
3.    Uygulama taç yapraklar %70-80 döküldüğünde %1’lik bordo bulamacı, %0.4’lük bakır oksit veya %0.3’lük zinep ile yapılır.
4.    İlaçlama meyveler yaklaşık nohut büyüklüğünü alınca 3. İlaçlamadaki bakırlı veya zinepli ilaçlarla yapılır. 


Bakteriyel Kanser ve Zamklanma

·         Bakteri, kışı badem ağacındaki kanser yaralarında ve yaprak izlerinde geçirmektedir.
·         Hastalığın en önemli belirtisi, yıllık sürgünlerde, dal ve gövdede oluşanan kahverengi kanser yaralarıdır.
·   Ağaçlar erken ilkbaharda henüz dormant dönemde iken, yaprak izlerinin bulunduğu kabuk kısmında zamanla uzunlamasına bir çatlaktan odun kısmına doğru yayılan şişkinlikler oluşur. Enfekteli kabuk dokusu parça parça yarılır ve kanserler açılır.
·    Gözler etrafında yayılan kanser yaraları ise gözlerin ölmesine ve ürün azalmasına neden olurlar.
·         Hastalığa yakalanmış ağaçlarda gelişme ve yaprak durumu zayıflar,
ağaç zamanla kurur.

Kontrolü:
·         Kültürel önlemler:
Aşı kalemlerinin ve aşı aletlerinin temiz olması gereklidir.
Kanserle bulaşık bahçelerde budama işlemi ağustos-eylül aylarında yapılmalıdır. Budama aletleri sık sık % 3 lizol eriyiği veya % 10
luk sodyum hipoklorite batırılmalıdır. Budama artıkları hemen yakılmalıdır. Kanserle bulaşık bahçelerde hasat sırıkla değil elle yapılmalıdır. Budama yerlerine % 5lik göztaşı eriyiği sürülmeli, göztaşı kuruduktan sonra da aşı macunu ile kapatılmalıdır. Yeni bahçe tesis ederken hastalığa dayanıklı badem çeşitleri dikilmelidir.

·                           


                   Kimyasal Mücadele:
 Sonbaharda yapraklar %75 oranında dökülünce birinci, ilkbaharda çiçek tomurcukları patladığı ve kırmızı uçların görüldüğü pembe dönemde ikinci ilaçlama uygulanır.
 Bordo bulamacı kullanılabilir. % 25’lik bakır sülfat Sonbaharda yapraklar%75 oranında dökülünce birinci, ilkbaharda çiçek tomurcukları patladığı ve kırmızı uçların görüldüğü pembe dönemde ikinci ilaçlama uygundur.




Külleme:
·     İlk belirtiler yaprakların üst yüzeyinde sarı lekeler biçiminde başlar, daha sonra alt yüzeyleri beyaz un şeklinde bir tabaka ile kaplanır.
·         Hastalığın ilerlemesiyle yapraklar yukarıya doğru kıvrılır, kurur ve zamansız dökülürler.
·         Meyveler üzerinde açık renkli alanlar belirir ve bunların altındaki üst tabaka çatlar.
·         Sürgün uçları bükülür.
·         Küllemeli sürgünler çiçek tomurcuğu oluşturmazlar.
·     Meyveler henüz çağla halindeyken bu hastalığa yakalanırlarsa üzerinde kirli, esmer lekeler oluşur.
·         Külleme zararı ürün azalmasına ve büyüme aksaklığına neden olur.
·         Hastalık sıcak, nemli ve kapalı havaları sever.
                                                   
·         Kontrolü: 
Küllemeye karşı en iyi kimyasal savaş %0.4 oranında ıslanabilir kükürt ile yapılır.
1.İlaçlama çiçek tomurcukları açılmak üzereyken,
2.İlaçlama meyveler zeytin tanesi büyüklüğündeyken,

3.İlaçlama 2. İlaçlamadan 10-15 gün sonra yapılır. Fakat yalnızca ilaçlama ile bırakmayıp, hastalıklı sürgünler budanmalı, hastalıklı yapraklar toplanıp yok edilmelidir.